lørdag 27. mai 2017

Hønsefrikassé

Kom over ei høne i frysedisken på Meny, og da ble oppskrifta henta fra Prior (som anbefalte nykokte poeter til), og modifisert litt:

Det du trenger:

Generelt:
1 høne
salt
pepper

Tilbehør:
3 gulrøtter
1 pastinakk
2 små beter
1/8 sellerirot

1/2 bunt bladpersille

poteter

Til koking av kraft:
1 gulrot
1/2 purreløk
1/2 løk
1/4 bunt bladpersille
salt
1 persillerot
1/4 sellerirot
1 ss hel sort pepper
1 laurbærblad

Saus:
3 ss smør
3 ss hvetemel
1 dl melk (eller fløte)
1/8 sellerirot
sitronsaft

Slik gjør du:
Kok opp 3-5 liter vann (nok til at høna er helt dekt når du har den i), tilsett ca 1 ts salt pr liter vann. Ha i høna og grønnsakene (Skjær disse i grove biter, da blir silinga etterpå enklere) til kraftkokinga, og la det trekke/småkoke i 2-3 timer.

Slå av varmen, og enten vent til det er blitt kjølig før du renskjærer mest mulig kjøtt fra høna, eller gjør det med en gang (men vær da forberedt på brente fingertupper). Legg kjøttet til side. Sil resten av kraften og kast de ihjelkokte grønnsakene, samt skinnet og beina fra fuglen. (Husk å kildesortere!)

Kok potetene. Mens disse koker varmer du litt kraft i en liten kasserolle, og renser og skjærer i passe biter grønnsakene du skal ha som tilbehør. Kok disse i krafta i ca 10 minutter. Tøm av krafta (ha den gjerne tilbake sammen med resten).

Lag saus ved å smelte smøret på svaaaak varme, og tilsett hvetemelet mens du hele tiden rører så det verken blir svidd eller klumpete. Ha så i litt og litt kraft (rør skikkelig ut mellom hver gang), og melka, til det er blitt litt tynnere enn du vil ha det. Når du er ferdig å spe har du i sellerirota, som du har skåret i små terninger. La dette koke i ca 5 minutter, og smak til med salt, pepper og litt sitronsaft.

Finhakk resten av persillen, og sett dette på bordet i en skål så folk kan drysse over selv når de har forsynt seg med fugl, poteter og grønnsaker og tømt rykende varm saus over.

Jeg ble så svett av å spise dette at jeg måtte flykte ut på balkongen. Anbefales!

Resten av buljongen kan du fryse ned til en annen anledning.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar